Haber

Prof. Dr. Alper Şener: ‘Virüs tatile çıkmıyor’

Prof. Dr. Alper Şener: ‘Virüs tatile çıkmıyor’

Prof. Dr. Alper Şener: Çocuklar ve 65 yaş üstü için riskli günler devam ediyor

Prof. Dr. Alper Şener: Hastayken, enfeksiyon kapmışken tatile çıkmak doğru değil

ÇANAKKALE – İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği’nde Prof. Alper Şener, virüslerin yarıyılın başlamasıyla birlikte tatile çıkmadığına dikkat çekerek, çocuklar ve 65 yaş üstü kişiler için riskli dönemin devam ettiğini söyledi. Alper Şener, “Yaşlıları ziyaret edeceksek enfeksiyonlu çocukları, boğaz ağrısı, üşüme, öksürüğü olan çocukları yanımıza almamalıyız. Alacaksak her iki tarafın da maske takması gerekiyor” dedi. Tatil dönemlerinde ister spa, ister kış, ister kar tatili olsun, bu dönemlerde iyileşme süreci “Süre uzayabilir” dedi.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Alper Şener, yarıyılın başlamasıyla birlikte çocuklar ve 65 yaş üstü kişiler için riskli dönemin devam ettiğini söyledi. Hasta ve enfeksiyonluyken tatile çıkmanın gerçek olmadığına dikkat çeken Prof. Yüksek kontaminasyon riski taşıyın ve “Dönem döneminin başlangıcında, aslında özel hasta grupları, çocuklar ve 65 yaşından büyük. Riskli dönem devam eder. Virüs tatile gitmez. Özellikle Büyükleri ziyarete gideceğiz, boğaz ağrısı, üşüme, öksürüğü olan enfeksiyonlu çocukları büyüklerimize götürmemeliyiz, alacaksak her iki tarafın da maske takması gerekiyor, tatil dönemlerinde spa olsun, spa olsun, Kış ya da kar tatili Ancak bu dönemlerde iyileşme süresi daha uzun olabilir.Çocuklar tam iyileşme dönemini atlatmış, ateşleri düşmüş, kuru öksürük, burun akıntısı ve tıkanıklıkları ortadan kalkmış olsa da, yaz aylarında yine enfeksiyona yakalanıyorlar. Bu tür tatillerin iyileşme dönemi, hastalığa yakalanmaya zemin hazırlayan bir dönemdir. Bu açıdan iyi değerlendirilmesi gerekiyor. İdeal olarak, çocuğun hastalıktan kurtulmasının üzerinden birkaç hafta geçmişse tehlikeli bir dönem yoktur. Hastayken ya da enfeksiyon kapmışken tatile çıkmak doğru değil. Çünkü gittiğiniz her yerde tatilde başka çocuklara ve diğer insanlara bulaştıracaksınız. Özellikle kış mevsiminin gelmesiyle birlikte spa tatilleri yoğun, kapalı alanlar, buhar, nem riski ve kirlenme riski yüksek. Kış tatilleri, insanların zaten karlı bölgelerde kapalı mekanlarda olacağı için hem bulaşma hem de enfeksiyonun yayılması açısından önemli bir risk oluşturuyor. Bu konuda dikkatli olmamız gerekiyor dedi.

Çocukların iyileşme döneminden sonra da devam eden kuru öksürüklerle karşı karşıya kaldıklarını kaydeden Prof. Alper Şener, “Bu şekilde devam eden kuru öksürükler her zaman enfeksiyonun devam ettiği ya da enfeksiyonun ardışık etkisinin ortaya çıktığı anlamına gelmez. Burada iki farklı risk var. Eğer baş ağrısı, kulak ağrısı ve balgamın yanı sıra balgam da varsa” dedi. Öksürük, çocuklarda bakteriyel enfeksiyon riski var.”Sonraki dönemde buna dikkat etmek gerekiyor. Yani sinüzit, otitis media, zatürre gibi semptomların başlayıp başlamadığını görmek gerekir. Bu nedenle tatile çıkmadan önce mutlaka tıbbi değerlendirmeden geçmekte fayda var. Bu şikayetler devam ederse” dedi.

Özel önlem olarak neler yapılması gerektiğini anlatan Şener, sözlerine şöyle devam etti:

“Buhar ve nemin stabilitesine dikkat etmek gerekiyor. Özellikle çocuklarda nefes almada zorluk ve nefes darlığı varsa, hatta yaşlılarda da tercih ettiğimiz tablo bu. nefes seslerinin daralması ve havalandırmanın zayıf olmasıdır, bu nefes alma bozukluğu erken dönemde nefes alma sorunlarıyla birlikte ortaya çıkar.” “Solunum yollarının açılması için buhar tedavisine ihtiyaç var. 65 yaş üstü kişilerde ve çocuklarda buhar tedavisini geciktirirseniz ciddi solunum sorunlarına neden olmaya devam eden hastalıklarla ve astım gibi kronik rahatsızlıklarla karşı karşıya kalabileceğinizi biliyoruz.”

sincik-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu