Deva Partili Cem Avşar: “Afad Yönelimi Doğru Yapamadı, İlk 48 Saat Masa Ağırlaştı”
GAYE ŞEMA CAN
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Cem Avşar, “AFAD, programlarında ve içeriğinde yazdığı gibi bakanlıklar ile bu işi koordine edemedi. Ancak bölgede arama kurtarma yapan sivil arama kurtarma çalışanlarının doğru yönlendirilmediğini gördük” diyen Afetlerde bu yönlendirme, dediğim gibi koordinasyon görevi olan AFAD’ın işidir. Maalesef bu sorunlar nedeniyle ilk 48 saatte tablo daha da kötüleşti” dedi.
DEVA Partisi Yerel Yönetimler ve Şehircilik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Cem Avşar, depremden etkilenen 11 ile giderek durumu gözlemlediğini belirterek; Hükümetin ilk 48 saatte uyum sağlayamadığını söyledi. ANKA Haber Ajansı’na konuşan Avşar, şunları söyledi:
DEPREMDEN EN ÇOK ETKİLENENLER: Bir sıralama yapmamız gerekirse ilk sıraya Hatay yazabiliriz. Bu sürecin üç ayağı vardır. Birinci dayanak ilk 48 saatin yani arama kurtarmanın nasıl yönetildiği, ikinci temel ise yardımların şu ana kadar hangi aşamada olduğu ve halen ortada olan çadır, konteyner gibi sağlık ve hijyen eksiklikleri. üçüncü temel ise bu tablonun geçmişte çok genişlemiş olması ve ölü sayısının çok fazla olmasıdır. ortaya çıkmasına neden olan ihmaller ve bu iyileşme ile ilgili önümüzdeki dönemde ne yapılması gerektiğidir. Şimdi ilk 48 saat afet yönetimi konusunda garip bir koordinasyonsuzluk vardı. İlk gün özellikle Sayın Cumhurbaşkanı’nın kendisi bununla ilgili bir helallik istedi.
BİRÇOK VATANDAŞIMIZ DONDURULMUŞ: Ancak ilk iki gün hayat kurtarmak için en değerli zamandı ve bölgede özellikle Kahramanmaraş, Adıyaman ve Malatya’da inanılmaz bir soğuk vardı. Gece -20 dereceye kadar soğuk vardı, kar yağışı vardı. Ne yazık ki donma nedeniyle birçok vatandaşımızın orada hayatını kaybettiğini gördük. Afet Koordinasyon Kurulu ise neden 6 bin çalışanı var? Bu yüksek bir rakam. Hayır, Arama Kurtarma Misyonu ise neden 6 bin çalışanı var, bu sefer düşük bir rakam. Bu yüzden AFAD hiçliğin ortasında.
KOORDİNASYON SORUNLARI NEDENİYLE MASA ÇOK AĞIR OLDU: Programlarında ve içeriğinde yazdığı gibi bakanlıklar ile bu işi koordine edemedi. Tamam, sarsıntı büyük bir deprem, yıkım çok büyük. Çok geniş bir alanda ise arama kurtarma çalışmaları yapan sivil arama kurtarma ekiplerinin bölgeye yönlendirilemeyeceğini gördük. Dediğim gibi afetlerde bunu yönetmek AFAD’ın işidir, uyum görevidir. İlk 48 saatte maalesef bu sorunlar nedeniyle tablo daha da kötüleşti. Hemen ardından deprem bölgesindeki ihtiyaç çok sık değişiyor… AFAD ve hükümet bizi hayretler içerisinde bıraktı. Bu nedenle günümüzde halen devam eden çalışmalarda çadır, konteynır, hijyen sorunu, barınma sorunu bu kadar geniş bir döneme yayılmıştır. Var olduklarına dair raporların olup olmadığına dair rapor istenseydi, yıkım bu boyutta olmazdı.
ÇEVRE İLLERİN YAPI STOKLARININ BELİRLENMESİ GEREKENLER: Mesela vatandaşları otellere yerleştirdiniz. Şimdi oteller yüksek sesle ‘Mart turizm sezonu olacak’ diye bağırıyor. Ne olacak?’ Bir an önce bu yapı stokunu belirlemeleri gerekiyor. Pazartesi günü bu konuda çok geniş bir lansmanımız olacak.
ÖZEL SEKTÖRDEN GİDERSENİZ BULABİLİRSİNİZ: Kızılay’ın çadır iştiraki varsa kime veriyor? Peki önce kim gelir? Vatandaşa gönderiyor. AFAD’a. Vatandaşın parasıyla çadır almaya gelen bir kuruma ‘Ağabeyim ben bunu aslında AFAD aracılığıyla vatandaşa göndereceğim. Siz gidin özel bölümde bulun. Yurtdışında Kaynağınızı orada kullanın.’ ‘Al sana satalım’ derseniz, başkanınız çıkıp ‘benim bu satıştan haberim yok’ der… Burada kimseye masal anlatamaz, siz de Kızılay’ı çevirdiniz. Ticari bir kuruma dönüşmüş, diğer kurumlarda olduğu gibi orası da partililere iş verme yeri olmuş, maaşların ödendiği yer olmuş… Yani normalde Kızılay Başkanı bir dakika bile beklemeden istifa etmek zorunda kalıyor. Ama artık böyle bir tavır beklemek mümkün değil, dolayısıyla Kızılay’ın durumu bizi çok üzüyor.”